A Bitcoin térhódítása

Bitcoin, kriptovaluta, e-gold. Napjainkban sokat emlegetett kifejezések ezek, de vajon tudjuk, pontosan mit jelentenek? A történet kezdete a nyolcvanas évekre tehető, amikor David Chaum egyik cikkében bevezette a digitális pénz fogalmát. Az amerikai informatikus később elektronikus valutával foglalkozó céget is alapított, de a vállalat a kilencvenes évek végén csődbe ment.

 

A digitális pénz az interneten, vagy egyéb eszközökön tárolt egyenleg, mely hasonlít a mindenki által használt pénzre, viszont nem jelenik meg papír-, illetve fémpénz formájában. A digitális valuták közé sorolhatók a kriptovaluták, a digitális fizetőeszközök. A legismertebb kriptovaluta a bitcoin, ami 2009-ben jelent meg.

 

A bitcoin egy nyílt forráskódú fizetőeszköz, mely tárolható számítógépen, mobiltelefonon, a felhőben, és egyéb adathordozókon is. De vajon mit vásárolhatunk vele? Ma már rengeteg vállalat elfogadja a digitális valutát fizetőeszközként. Vannak köztük kisállatok-kereskedések, kézműves söröket árusító weboldalak, lábtörlőgyártók, de még légkondicionáló berendezéseket is vásárolhatunk így. Több légitársaság is elfogadja a bitcoint, például az AirBaltic, és a Air Lituanica is. A TigerDirect nevű elektronikai eszközöket gyártó cégnél is fizethetünk ily módon. A Microsoft-tól 2014 decembere óta vásárolhatunk kriptovalutával.

 

A digitális fizetőeszközé lenne a jövő? Sokan kritizálják a kriptovalutákat. Mivel a tranzakciók névtelenül is zajlódhatnak, ez az illegális tevékenységek, például a hackertámadások, a zsarolás, és a pénzmosás melegágya is lehet. A bitcoin napjainkban ennek ellenére egyre kedveltebb. Árfolyama igen változó. 2021. január 11-én 1 bitcoin közel 9 és fél millió magyar forintot ért.

2021.01.11.

Vissza