AR-szemüveg kutyáknak

A technológia fejlődése az utóbbi 20 évben rendkívüli módon felgyorsult. A különböző technológiai cégek mostanság nagy figyelmet fordítanak az úgynevezett AR technológiára. Az AR jelentése kiterjesztett valóság. A lényege a virtuális és a valódi tér egyfajta összemosása.

 

Az Apple jelenleg egy ilyen szemüvegen dolgozik, ami tulajdonképpen egy VR szemüveghez is hasonlítható, de az AR a valós környezethez ad virtuális elemeket. A szemüveg például kirajzolhat előttünk egy térképet, mutatva, hogy merre kell tovább haladnunk, de úgy, hogy közben látjuk a valós környezetünket is. A nagy sikerű PokemonGo applikáció is AR technológiát alkalmazott.

Az amerikai hadsereg ilyen AR-szemüvegeket szeretne rakni a jövőben a bombakereső kutyákra, hogy mind az ebek, mind az emberek nagyobb biztonságban legyenek. Ezen szerkezeteket kifejezetten kutyák részére fejlesztik. Az ebek fejére szerelt készülék segítségével a gazdáik távolról is képesek utasítani őket, így veszélyes helyzetek esetén az embernek nem kell a kutyával tartania, és az ebeknek is könnyebb a dolguk, mivel folyamatosan kapják az instrukciókat.

A kutyák a szemüvegen keresztül jeleket látnak, amiket követhetnek, de közben látják a környezetüket is. A készülék másik nagy előnye, hogy az eszközbe szerelt kamera segítségével az emberek pontosan azt látják, amit a kutya. A projekt még csak kísérleti stádiumban van, de az AR szemüvegek pár év múlva talán nagyban megkönnyíthetik a bombakereső csapatok, és négylábú segítőik dolgát.

2021.01.25.

Vissza