Adatbányászat a politikában!

Már több cikkben, idézett írásban kitértünk weboldalunk híreiben, vagy a Like-All facebook oldalán a legkeresettebb informatikai szakmákra. Most egy új megközelítésben vizsgáljuk meg az adatbányászat szükségességét és az elért eredményeket!

Már írtunk arról, hogy az egyik legjobban fizetett szakma az "adatbányász". A dolog aktualitását adja, hogy kiderült és nagy botrányt okozott, hogy a Cambridge Analytica Facebook -felhasználók több tízmillió adatát használta fel többek között az amerikai elnökválasztás, és valószínűleg  a Brexit eredményének a befolyásolására. A módszer a digitális adathalmazok logaritmusokkal történő elemzése, szűrése, feldolgozása.

Összefügg egymással az adat-és a szövegbányászat, az utóbbi az adatbányászat eredményeire épít. Hogy értsük, az adatbányászat főleg számszerű adatokat dolgoz fel intelligens gépi módszerek felhasználásával, az így feltárt statisztikai összefüggéseket, adatállományokat a szövegbányászatnál vizsgálják tovább strukturálatlan szövegállományokkal.

A módszerek jelentőségét mutatja, hogy a  MTA-n belül is három éve  külön kutatócsoport alakult az adatbányász módszerek társadalomtudományi hasznosítására.

Az MTA POLTEXT kutatócsoportja tavaly ilyen szövegbányászati módszerekkel elemezte, hogy a különböző kormányok mennyire módosították negatív értelemben a törvényeket, vagyis hogy a gyakori változtatások mennyit rontottak a jogszabályok minőségén. 

A kutatócsoportot  Sebők Miklós vezeti, véleménye szerint a mesterséges intelligenciára épülő gépi tanulási eljárások elterjedésével hamarosan forradalmi eredményeket érhetünk el,, és olyan politikai jelenségeket is megérthetünk, melyeket korábban adathiány vagy a megfelelő elemzési eszköztár hiányában nem vizsgálhattak a kutatók. 

 Az új irányokat MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában rendezett nemzetközi konferencián mutatták be a napokban. Vizsgálták például  a katalán tüntetések alatt a Twitter-üzenetek alapján az események érzelmi lekövetését,  amihez mesterséges intelligenciát használtak. Egy másik kutató pedig ugyanígy elemezte a Kreml kommunikációját Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése óta. Különös tekintettel arra, hogy az amerikai és az ukrajnai események hogyan befolyásolták az orosz-nyugati kapcsolatokat. 

Probléma, hogy a hazai oktatás, még nincs felkészülve erre a tudományterületre.

Hogy eljussatok erre a szintre, kezdjétek az alapoknál! Ezért is várunk benneteket szeretettel felkészült oktatókkal a Like-All Kft képzésin! 

2018.05.18.

Vissza